4 juni 2024

Meer direct verbruik creëren en kosten besparen

Nieuws

Nu de terugleververgoeding bij iedere energieleverancier is geïntroduceerd, moeten we als eigenaren van zonnepanelen gaan nadenken hoe we de extra kosten zoveel mogelijk kunnen beperken. Over de stroom die je direct verbruikt op het moment dat het wordt opgewekt, betaal je niks extra’s en daar kunnen we wat mee.

Wat is terugleveren?

Waar betaal je extra over en waar betaal je niks extra’s over? De stroom die je opwekt en niet meteen gebruikt, wordt teruggeleverd aan het net. Dit is de stroom waar je de nieuw geïntroduceerde vergoedingen over betaalt. Wek je stroom op en verbruik je dit op hetzelfde moment nog? Over die stroom betaal je niks extra’s. Deze stroom lever je namelijk niet terug aan het net en blijft binnen jouw eigen woning.

Meer direct verbruik

Het klinkt makkelijk; je directe verbruik verhogen, maar is dat het ook? Veel mensen die zonnepanelen hebben, hebben overcapaciteit. Dat wil zeggen dat ze op jaarbasis meer stroom opwekken dan ze zelf verbruiken. Jaren geleden was dit nog erg slim omdat je toen nog geld kreeg voor jouw overtollige stroom via de salderingsregeling. Op die manier verdiende je jouw zonnepanelen supersnel terug. Nu levert dat echter extra kosten op.

De meeste mensen werken overdag en hebben daarom niet altijd de mogelijkheid om stroom te verbruiken op het moment dat het wordt opgewekt. Je kunt jouw directe verbruik bijvoorbeeld verhogen door overdag de vaatwasser aan te zetten, een wasje te draaien en de droger aan te zetten. Veel huishoudelijke apparaten werken met een timerfunctie waar je goed gebruik van kunt maken.

Op welke manier ook, iedere energieleverancier kiest ervoor om de eigenaar van zonnepanelen te laten betalen voor het terugleveren van stroom en de mensen zonder zonnepanelen hiermee te ontlasten. Vandebron en Budget Energie kiezen voor een staffel en Greenchoice kiest weer voor een heffing via het vastrecht. Eneco introduceerde recent een heffing per teruggeleverde kilowattuur. Voor een consument met zonnepanelen is het zo bijna onmogelijk geworden om energieleveranciers eerlijk met elkaar te vergelijken.

Duurzame installaties verbruiken stroom

Niet alleen huishoudelijke apparaten verbruiken stroom, ook duurzame installaties verbruiken stroom. Een duurzame installatie verbruikt doorgaans meer stroom dan een huishoudelijk apparaat en draagt daarmee ook in grotere mate bij aan het ontlopen van de terugleverkosten. Denk bijvoorbeeld aan een boiler, warmtepomp, airco of laadpaal.

Een boiler voor warm tapwater

Warm tapwater kun je via gas verkrijgen, maar ook via stroom kun je warm tapwater verkrijgen. Dit gebruik je bijvoorbeeld voor de keukenkraan of onder de douche. Dit water wordt dan opgewarmd via de boiler. Op deze manier heb je een constante stroomverbruiker in je woning. Dit is positief om teruglevering tegen te gaan omdat een boiler gedurende de hele dag blijft verwarmen en hiervoor stroom verbruikt. Bovendien bespaar je gas waardoor je ook een goede stap zet voor het milieu.

Een (hybride) warmtepomp in jouw woning

De toekomst van het verwarmen is een hybride- of volledig elektrische warmtepomp. Een hybride warmtepomp verbruikt gas voor het warme tapwater en verwarmt jouw woning via het warmtepompdeel. Een volledig elektrische warmtepomp verbruikt helemaal geen gas meer en werkt volledig op stroom. Ieder type warmtepomp verbruikt constant stroom om jouw woning te verwarmen. Een hybride warmtepomp verbruikt circa 3.000 kWh per jaar. Dit is positief om teruglevering tegen te gaan omdat een warmtepomp gedurende de hele dag, het hele jaar door, stroom verbruikt.

Airconditioning voor hoog comfort

De airco is in het kader van de terugleververgoeding de allerbeste optie. Om te koelen gebruik je de airco namelijk op de momenten dat de zon schijnt en jouw zonnepanelen veel stroom opwekken. Zo wordt direct verbruik wel heel makkelijk. Wist je dat je in de winter ook kunt verwarmen met een airco? Zo zorg je voor optimaal comfort zonder gas te verbruiken. Je kunt kiezen voor een airco met één of meerdere binnenunits op dezelfde buitenunit.

Opladen van de elektrische of hybride auto

Deze tip is alleen van toepassing als je in het bezit bent van een hybride of elektrische auto. Zie je kans om deze op te laden als de zon schijnt? Grote kans dat je dan helemaal niks meer teruglevert. Een elektrische auto vraagt namelijk erg veel stroom om te laden. Nu zal de elektrische auto overdag vaak weg zijn, maar in het weekend of aan het einde van de middag kun je nog profiteren van de zonnestroom.

Aandachtspunten bij keuze van een laadpaal

Kunnen we jou helpen met meer direct verbruik?

Doen we graag! Of het nu gaat om één van onze duurzame installaties of een advies over je zonnepanelen, we helpen je graag. Vraag geheel vrijblijvend een advies bij ons aan via onderstaande knop, bel ons of mail ons.