Domotica

Domotica

  • Energiebesparend en efficiënt
  • Duurzaam en geldbesparend
  • Gebruiksgemak en ontzorgend
  • Verhoogt de veiligheid

Wil je een totaalconcept voor alle verschillende systemen in je huis? Wil je meer comfort, veiligheid, gemak en meer duurzaamheid in huis? Dan is domotica iets voor jou!

Domotica, ook wel woningautomatisering genoemd, voorziet in allerlei gemakken. Het slimme systeem werkt voor jou! ‘Onnodige’ handelingen worden geautomatiseerd waardoor je meer profiteert van comfort, veiligheid en efficiency. ElektroMakers adviseert en realiseert dit graag voor je. 

Domotica verbindt elektronica via een (draadloos) netwerk. Dankzij dit slimme systeem kun je allerlei handelingen in huis automatiseren. Je kent het vast wel: mensen die via hun smartphone de verlichting regelen. Of dat ze via hun smartphone de verwarming van hun huis alvast aanzetten voor ze thuis komen. 

De kracht van domotica zit hem in het feit dat diverse systemen aan elkaar verbonden worden en ‘slim’ gaan samenwerken. Veel taken kunnen volledig autonoom werken. Dat wil zeggen dat het slimme systeem zelfstandig dingen regelt, zoals het naar beneden laten gaan van de zonwering of het aanzetten van de verwarming zonder dat jij hier iets voor moet doen. Andere taken kun je zelf aansturen, met één eenvoudige handeling.

Domotica zorgt voor een comfortabeler, veiliger, praktischer en milieubewuster huishouden. 

Er zijn tal van toepassingen mogelijk met domotica. We zetten er enkele voor je op een rij:

Creëer eenvoudig de juiste sfeer

Wil je de juiste sfeer in huis creëren? Met domotica kun je in één handeling je lichten dimmen, de zonwering laten zakken, de openhaard aanzetten en/of muziek laten spelen. Over sfeer en comfort in huis gesproken!

Installeren naar behoefte

Domoticasystemen kunnen heel complex zijn en de installatiemogelijkheden zijn legio. De elektromonteurs van ElektroMakers installeren en monteren de domotica volledig naar jouw wensen en behoeften. Bedieningsgemak staat daarbij op nummer één. Zo kun jij gegarandeerd op een eenvoudige en plezierige manier het systeem bedienen.

Langer zelfstandig 

Ouderen wonen steeds langer thuis. Domotica en elektronische hulpmiddelen kunnen er voor zorgen dat ouderen langer zelfstandig kunnen functioneren en onafhankelijk kunnen blijven wonen met een betere kwaliteit van leven. Zo kunnen bewegingssensoren gekoppeld worden aan lichtschakelaars en deuropeners en gaan gordijnen automatisch dicht wanneer het gaat schemeren. Beveiligingsmiddelen, zoals alarmsystemen, sloten en camera’s, geven ouderen bovendien een veilig gevoel in hun eigen huis. 

Domotica kan zelfs helpen herinneren aan een doktersafspraak of wanneer welke medicatie ingenomen moet worden. Moeilijk ter been, op een mobiel scherm kunnen zien wie er voor de deur staat en de deur opendoen? Het kan allemaal, zonder op te staan!

Toepassingen in de woning

Thermostaat

De thermostaat kan een graadje lager gezet worden als je toch niet thuis bent. Of domotica zorgt er juist voor dat het behaaglijk is als je weer thuis komt. Ook kunnen de diverse ruimtes individueel geregeld worden. Wel zo kostenbesparend, comfortabel en milieubewust!

Rolluiken en/of deuren

Indien je de woning verlaat, controleert domotica de deuren en ramen en sluit ze eventueel. Rolluiken of zonneschermen worden naar gelang behoefte automatisch gesloten of geopend in combinatie met het gewenste binnenklimaat in huis en eventuele weersomstandigheden. Wel zo veilig en comfortabel!

Deur- en raamsensoren

Jammer wanneer de airco zijn best doet, terwijl er nog ergens een deur of raam openstaat of de zonwering nog niet naar beneden is. Sensoren passen continu de situatie aan naar de gewenste situatie. Wel zo veilig en comfortabel!

Rookmelders

Veel moderne rookmelders doen meer dan alleen rook melden. Tegenwoordig kunnen ze ook de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid meten. Zo kan bijvoorbeeld automatisch een raampje opengezet worden of gaan bij brand de ramen en deuren vanzelf dicht. Wel zo veilig!

Audioberichten

Domotica kan ervoor zorgen dat er herinneringen worden uitgesproken, bijvoorbeeld wanneer medicatie ingenomen moet worden of er een afspraak ingepland staat. Wel zo veilig en comfortabel!

Intercom

Zien wie er voor de deur staat, communiceren en eenvoudig open doen terwijl je lekker kunt blijven zitten. Wel zo veilig en handig!

Energieverbruik

Automatisch dimmen of aan- en uitschakelen van verlichting, de verwarming of airco regelen, huishoudelijke apparaten bedienen, audiosystemen beheren, zonwering regelen. Allemaal zaken die het slimme systeem zelfstandig kan uitvoeren of met 1 simpele handeling van jou. Wel zo comfortabel en kostenbesparend!

Beveiliging, inbraakalarm, camerabewaking

Bij afwezigheid kan domotica prima fungeren als beveiligingsinstallatie: ramen en deuren worden gesloten en desgewenst voert het systeem een aanwezigheidssimulatie of toegangscontrole uit met sensoren en/of camera's. Bij een alarm word je meteen op de hoogte gebracht. Wel zo veilig!

Duurzaam wonen

Veel huiseigenaren zien steeds meer het belang in van duurzaam wonen. Dat kan op diverse manieren, waaronder energiezuiniger leven, energie besparen door woningisolatie en energie opwekken met zonnepanelen. Maar heb je ook wel eens gedacht aan het laten installeren van domotica? Zo’n slim systeem kan er voor zorgen dat er minder energie wordt verbruikt. Het kan bijdragen aan duurzaam woongenot. En dat kan op de volgende manieren:

Energieverbruik verlagen. Bedien de thermostaat in je huis op afstand of stel de temperatuur van de woning vooraf in. Het systeem leert op deze manier de situatie in huis en jouw voorkeuren kennen en voert deze automatisch door zodat jij meer energie bespaart. En waarom zou je willen stoken in de slaapkamer als je beneden in de woonkamer bent? Je regelt eenvoudig het binnenklimaat in iedere ruimte apart.

Verlichting aan-/uitschakelen. Ben je vergeten de verlichting uit te schakelen? Dan verbruik je onnodig energie. Sluipverbruik noemen we dat. Via je mobieltje kun je het licht alsnog op afstand uitschakelen. Of je stelt de domotica zo in, dat het systeem sluipverbruik voorkomt. Op basis van lichtinval, tijdstip, bewegingsdetectie en controle op de toegangsdeuren weet het slimme systeem of je thuis bent én of het licht in een bepaalde ruimte aan of uit moet. 

Monitoren van energie. Wil je meer energiebewust worden? Met domotica kun je eenvoudig jouw energiegebruik monitoren. Vervolgens kun je regelen dat bepaalde elektrische apparaten automatisch uit- en ingeschakeld worden, aangepast op het gebruik. 

Of laat je elektrische auto opladen aan je laadpaal, precies op het moment dat de zonnepanelen veel energie opwekken. Is de auto opgeladen en wekken de zonnepanelen nog steeds meer op dan er op dat moment verbruikt wordt, dan kan dit slimme systeem ervoor zorgen dat de overtollige energie wordt opgeslagen in een accu. Deze accu kan vervolgens ’s avonds weer gebruikt worden om bijvoorbeeld je verlichting te laten branden. Allemaal met jouw eigen, zelf opgewekte groene energie! Bespaar energie, en dus kosten, door warmte en stroom slim te gebruiken. Met domotica is dat makkelijker dan ooit.

De voordelen van domotica

Dit slimme systeem automatiseert de woning door technische elementen zoals verlichting, verwarming, sensoren, beveiliging en nog veel meer, centraal te integreren en te bedienen in één systeem. Denk aan 1 centrale bediening (eventueel op je smartphone) voor zonwering, verwarming, geluidsinstallaties, et cetera. Domotica brengt meer woon- en werkgemak én meer veiligheid. Op een prettige en betaalbare manier werkt dit slimme systeem voor jou. 

Benieuwd naar de mogelijkheden?