21 mei 2024

Zonnepanelen 2024: het eerlijke verhaal

Zonnepanelen

Op dit moment hoor je veel negatieve verhalen over zonnepanelen en de kosten die aan het opwekken van stroom zijn verbonden. Dit terwijl je met zonnepanelen op een hele duurzame manier energie kunt opwekken en ook nog steeds geld kunt besparen op je energierekening. Veel mensen twijfelen op dit moment over zonnepanelen, zowel mensen die ze willen kopen als mensen die ze al op hun dak hebben liggen en die twijfel kunnen wij best begrijpen. Hoog tijd om jou te informeren zodat je een goede keuze kunt maken over jouw volgende stap met zonnepanelen.

Wat is de situatie met zonnepanelen 2024?

Laten we bij het begin beginnen, circa twintig jaar geleden wilde de overheid de aanschaf van zonnepanelen stimuleren. Op dat moment liggen ze nog vrijwel nergens op de daken en denkt de overheid dat dit een laagdrempelige stap is om vele woningen te kunnen verduurzamen en zo onze ecologische voetafdruk te kunnen verkleinen. Om zonnepanelen extra aantrekkelijk te maken, roept de overheid de salderingsregeling in het leven.

Wat is de salderingsregeling?

De oorspronkelijke salderingsregeling houdt in dat je alle stroom die je zelf opwekt één op één mag wegstrepen tegen de stroom die je verbruikt. Alles wat je meer verbruikt dan je opwekt, neem je af bij je energieleverancier. De verrekening hiervan vindt plaats aan het einde van het jaar.

Stel je hebt 2.500 kWh stroom verbruikt op een jaar en 1.500 kWh zelf opgewekt in dat jaar, betaal je nog 1.000 kWh stroom aan je energieleverancier. De rest strepen we weg en zetten we op nul. Op deze manier waren zonnepanelen financieel gezien bijzonder aantrekkelijk en snel terugverdiend.

Welk probleem is hierdoor ontstaan?

De salderingsregeling was een erg aantrekkelijke regeling waardoor veel mensen voor zonnepanelen hebben gekozen. Het gevolg van al deze zonnepanelen op de Nederlandse daken is dat er op zonnige dagen ook veel meer stroom wordt opgewekt dan voorheen. Als deze stroom niet direct wordt verbruikt in huis, komt deze stroom op het stroomnet terecht. Je levert het dan terug aan je energieleverancier. Op zonnige dagen is er nu zoveel stroom beschikbaar dat het stroomnet de teruglevering hiervan niet meer aan kan. Dat is het probleem waar we nu met zijn allen tegenaan lopen. Het verzwaren van het stroomnet is de beste oplossing, maar dit is een project waar jaren overheen zal gaan en wat voorlopig niet gereed zal zijn.

Intussen kost al die teruglevering van stroom de energieleveranciers veel geld omdat zij al die stroom niet kwijt kunnen op het net. Tot voor kort betaalden we deze kosten met zijn allen aan de energieleverancier, of je nu zonnepanelen had of niet. Daar willen de energieleveranciers nu verandering in brengen via terugleverkosten. Dit komt allemaal voort uit de salderingsregeling.

Hoe kan dit allemaal door de salderingsregeling komen?

Het plan van de overheid was om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen. Zo zou het overschot aan stroom verminderd moeten worden en zou men meer stroom moeten gaan verbruiken op de momenten dat het daadwerkelijk wordt opgewekt. Ook zouden de kosten die energieleveranciers maken voor het terugleveren van stroom dan drastisch naar beneden gaan. Eigenlijk was de afbouw van de salderingsregeling een positief iets, de eigenaren van zonnepanelen konden geleidelijk hun verbruik om gaan buigen en voor de energieleveranciers zouden de kosten voor teruglevering flink dalen.

Ondanks diverse aankondigingen van de afbouw van de salderingsregeling, bestaat de salderingsregeling in principe nog steeds. Daarom zijn de energieleveranciers op eigen houtje aan de slag gegaan om de kosten die voortkomen uit teruglevering toch te dekken.

Wirwar aan extra kosten via de energieleverancier

Sinds de energieleveranciers zelf constructies verzinnen om de kosten te dekken, is het hek van de dam. Iedere leverancier bedenkt zelf regels en voert deze zomaar door op hun eigen manier. Omdat bijna iedere leverancier het anders doet, is het voor de eindgebruiker bijna onmogelijk geworden om een eerlijke vergelijking te maken. 

Varianten van de kosten via de energieleverancier

Op welke manier ook, iedere energieleverancier kiest ervoor om de eigenaar van zonnepanelen te laten betalen voor het terugleveren van stroom en de mensen zonder zonnepanelen hiermee te ontlasten. Vandebron en Budget Energie kiezen voor een staffel en Greenchoice kiest weer voor een heffing via het vastrecht. Eneco introduceerde recent een heffing per teruggeleverde kilowattuur. Voor een consument met zonnepanelen is het zo bijna onmogelijk geworden om energieleveranciers eerlijk met elkaar te vergelijken.

Onzekere toekomst en terugverdientijd

Hoe de toekomst eruit ziet voor eigenaren van zonnepanelen is onduidelijk, ook wat het nieuwe kabinet gaat besluiten weten we niet. De terugverdientijd van zonnepanelen 2024 zal hiermee langer worden, maar hoeveel exact verschilt per energieleverancier.

Wel zijn er een aantal dingen die zo goed als vast staan:

  • Het is gunstig om opgewekte stroom zo veel mogelijk direct te verbruiken op het moment dat het wordt opgewekt. In de toekomst wordt dit alleen maar belangrijker.
  • Een thuisbatterij wordt langzaam maar zeker interessant voor iedereen, met of zonder zonnepanelen. Met een dynamisch energiecontract kan dit namelijk ook lonen.
  • Zonnepanelen zijn en blijven een duurzame keuze voor de planeet.

Hoe verandert het financiële plaatje van zonnepanelen 2024?

De voornaamste reden voor mensen om zonnepanelen te kopen, is altijd het financiële plaatje geweest. Door de terugleververgoedingen is het financiële plaatje aan het veranderen, maar er spelen meer factoren een rol.

Zonnepanelen 2024 btw vrij

Vanaf 2023 betaal je geen btw meer over de aanschaf van zonnepanelen. Voorheen kon je de btw terugvragen, maar tegenwoordig betaal je het in eerste instantie al niet meer. Dit scheelt voor iedereen administratie en verlaagt de drempel om voor zonnepanelen te kiezen.

Goedkoper dan ooit

Los van de btw zijn zonnepanelen in de loop van de jaren ook veel voordeliger geworden. Dit komt door de ontwikkelingen van de fabrikanten. Zij zijn niet stil blijven staan en kunnen efficiënter produceren dan zij tien jaar geleden deden. Vraag jouw zonnepanelen offerte nu aan.

Terugverdientijd

Voordat de energieleveranciers met de terugleververgoedingen kwamen, verdiende je zonnepanelen in circa vier jaar terug. Omdat de energieleveranciers allemaal een andere manier kiezen om de kosten te berekenen, kunnen we ook niet exact zeggen hoeveel dit de terugverdientijd verlengt. 

Hoe maak je zonnepanelen 2024 toch aantrekkelijk?

Met al deze mitsen en maren kunnen we ons goed voorstellen dat je twijfelt over het aanschaffen van zonnepanelen. Toch zijn er nog een aantal voordelen; je wekt jouw eigen duurzame stroom op, je betaalt geen btw over zonnepanelen, zonnepanelen zijn vergeleken met jaren geleden, nooit eerder zo goedkoop geweest daarom verdien je ze ook met terugleverkosten snel terug.

Eigen stroomverbruik en direct stroomverbruik

Om zonnepanelen interessant te houden is het belangrijk dat je goed nadenkt over jouw eigen stroomverbruik. Het loont niet langer om overcapaciteit op je dak te leggen. Wel loont het om de opgewekte stroom direct te gebruiken. Dit kan door je gewoontes aan te passen, zet bijvoorbeeld de vaatwasser of wasmachine aan als de zon schijnt. Of kies ervoor om te koelen met een airco op het moment dat de zon schijnt. Ook een warmtepomp verbruikt door de dag stroom. Al deze kleine dingen dragen bij aan jouw directe verbruik.

Thuisbatterij

Een andere optie om zonnepanelen interessant te houden is het aanschaffen van een thuisbatterij. Op de momenten dat de zon schijnt, vul je de thuisaccu met gratis opgewekte stroom. Als de zon onder is, gebruik je deze stroom zelf weer. Nu hoor ik je denken dat een thuisaccu erg kostbaar is en dat is op dit moment ook zo, maar de terugleververgoeding kost ook geld. 

Een thuisbatterij kost je nu circa € 900 – € 1.000 per kWh opslagcapaciteit en er is nog geen subsidie beschikbaar voor de thuisbatterij. Maar stel je voor dat je bij Eneco zit en € 0,115 betaalt per teruggeleverde kWh, wordt de thuisaccu vanzelf interessant. Als jij iedere dag 10 kWh op je accu kunt laden, betekent dit dat je geen € 1,15 aan Eneco hoeft te betalen omdat je stroom teruglevert. Op maandbasis is dit al snel € 35,- en op jaarbasis € 420,- wat je niet extra aan Eneco hoeft te betalen.

Als je er daarnaast voor zorgt dat jouw directe verbruik toeneemt, neemt het voordeel per jaar ook toe. Natuurlijk zou een subsidie van de overheid enorm helpen om deze maatregel te stimuleren, maar ondertussen wordt dit product toch steeds aantrekkelijker. Bovendien ben je zo veel minder afhankelijk van je energieleverancier.

Thuisbatterij zonder zonnepanelen

Heb je geen zonnepanelen? Ook dan kan een thuisbatterij interessant zijn. Er zijn tegenwoordig meerdere aanbieders van dynamische energiecontracten. Met een dynamisch energiecontract betaal je de prijs van de stroom van dat uur. Een dag van tevoren krijg je de prijzen per uur door en daar kun jij jouw verbruik op aanpassen. Stel je voor dat de stroom op een zonnige dag een aantal uren gratis is, neem jij de stroom af omdat je bijvoorbeeld je airco gratis inschakelt, maar je kunt deze stroom ook afnemen om jouw accu mee te vullen. Op een later moment kun je deze gratis stroom zelf verbruiken uit jouw thuisaccu.

Kies voor zonnepanelen!

Overweeg jij zonnepanelen 2024? Neem vrijblijvend contact met ons op! Samen nemen we de mogelijkheden door en geven we je een eerlijk advies. We komen gratis bij jou thuis langs om de situatie goed in te kunnen schatten. Komt dat niet uit? Dan kunnen we je ook telefonisch adviseren of met je videobellen. Vraag jouw gesprek nu aan!

Verken een airco of warmtepomp

Zowel een airco als een warmtepomp kunnen bijdragen aan jouw directe stroomverbruik. Via onze zusteronderneming WarmteMakers bieden we deze producten ook aan. Ben je benieuwd? Neem dan contact met ons op!