zonnepanelen

Thuisbatterij

 
  • Voorzie maximaal in je eigen energiebehoefte
  • Wees duurzaam én bespaar op je energierekening
  • Minder afhankelijk van de grillen van uw energieleverancier
  • Verhoging van de woningwaarde
  • Gecertificeerde monteurs
  • Opbrengstgarantie en 12 jaar installatiegarantie

Wil je verduurzamen? Betaal je wel erg veel aan energie? Denk dan ook eens aan een thuisbatterij. Met een accu pakket maak je optimaal gebruik van zonne-energie en draag je bij aan een schoner milieu. Nu de salderingsregeling op de schop gaat, wordt het zeer interessant om uw energie zelf op te slaan en te gebruiken op het moment dat de zon niet meer (voldoende) schijnt om in uw eigen energiebehoefte te voorzien. Je zult direct besparen op de steeds hoger wordende energiekosten en zo je investering terugverdienen. 

ElektroMakers is dé zonnepaneleninstallateur in de provincie Zeeland. Wij geven advies op maat en leveren en installeren hoog rendement systemen met het oog op duurzame energie. En dat met onze unieke opbrengstgarantie. 

Wij leveren al het benodigde materiaal en staan uiteraard ook na de installatie voor je klaar.

Vraag nu geheel vrijblijvend een offerte aan!

Bij ElektroMakers ben je zeker van hoog rendement installatie waarmee je maximaal duurzame energie kunt opwekken. Je draagt daarmee in belangrijke mate bij aan een schoner milieu én aan je eigen portemonnee. Met een thuisbatterij kun je opgewekte stroom opslaan voor later. Je bespaart direct op je energiekosten en verdient zo mettertijd je investering terug.

Kosten thuisbatterij

Thuisbatterijen voor zonnepanelen worden steeds goedkoper en de techniek wordt steeds beter. Je betaalt circa € 900 – € 1.000 per kW opslag (april 2024). Er is op dit moment geen subsidie beschikbaar voor de thuisbatterij, maar we sluiten niet uit dat de overheid ooit wel komt met een subsidie thuisbatterij. Anno 2024 is deze subsidie voor de thuisaccu nog niet beschikbaar.

Enphase thuisbatterij

Bij ElektroMakers kiezen we voor de thuisaccu’s van Enphase. Onze zonnepanelen plaatsen we ook met micro-omvormers van Enphase, maar de thuisbatterij van Enphase werkt ook met andere merken omvormers. De thuisbatterij heeft een capaciteit van 3,5kW en je kunt meerdere units koppelen. Zo kun je dus ook een accu van 7kW of 14kW creëren. Samen met de adviseur kijken we welke capaciteit er past bij jouw situatie.

infographic thuisbatterij elektromakers liggend

Rode en groene lijn: jouw opwek en verbruik

De groene lijn geeft aan op welke momenten jouw zonnepanelen stroom opwekken, de piek hiervan zit in de middag als de zon schijnt. De rode lijn geeft jouw stroomverbruik gedurende de dag aan, deze piek zit in de avond met een kleinere piek in de ochtend.

Deze groene en rode pieken komen niet overeen met elkaar. Wat er nu gebeurt is dus dat je overdag stroom opwekt en het merendeel meteen weer teruglevert aan het net, tegen betaling van de terugleververgoeding. Terwijl je diezelfde stroom in de avond weer in moet kopen tegen het normale tarief van je energieleverancier.

Rode en groene vlak: jouw direct verbruik en terug-levering (of opbrengst)

In het midden van de figuur zie je hoe opwek en verbruik elkaar ontmoeten, dit is het rood gearceerde deel. Dit deel verbruik je direct op het moment van opwek en hier betaal je niks extra’s voor omdat deze stroom jouw woning niet verlaat.

Het groene vlak boven het rood gearceerde vlak is alle stroom die je opwekt en niet meteen gebruikt. Dit lever je terug aan het net en hierover betaal je terugleverkosten. Met een thuisbatterij zet je dit groene vlak om van kosten naar opbrengst in euro’s.

Rode vlak: jouw avondverbruik

Het achterste rode vlak is jouw verbruik in de avond. Heb je geen thuisbatterij? Dan koop je deze stroom in bij jouw energieleverancier. Heb je wel een thuisbatterij? Dan gebruik je jouw eigen gratis stroom die je in de middag zelf hebt opgewekt en opgeslagen

Veelgestelde vragen

Jazeker! Met een thuisbatterij heb je zelf meer controle over jouw stroom en daarmee ook over je energierekening. Als je zonnepanelen hebt, kun je jouw thuisbatterij daarmee vullen op de momenten dat de zon schijnt, vervolgens kun je deze stroom weer gebruiken als de zon onder is. Dit doe je allemaal zonder tussenkomst van je energieleverancier, daarom maakt een thuisbatterij je minder afhankelijk.

Een groot voordeel van zonnepanelen die energie opslaan in een accu is natuurlijk het milieuvoordeel. Omdat we meer energie verbruiken als de zon niet schijnt, zoals op koude dagen of ’s nachts, moeten we toch overschakelen op energie uit vervuilende kolen- of gascentrales. De accu biedt hier een groot voordeel: de thuisbatterij vangt de schommelingen in het energienetwerk op. Daardoor ben je minder afhankelijk van vervuilende fossiele bronnen op momenten dat je energie nodig hebt.

Ja, je energierekening gaat omlaag met een thuisbatterij. Je kunt de thuisbatterij gebruiken om zonne-energie op te slaan voor later gebruik. Zo voorkom je terugleverkosten en hoef je minder stroom af te nemen van de energieleverancier.

Heb je een dynamisch energiecontract met prijzen per uur? Dan kun je geld verdienen met een thuisbatterij. Tijdens de piekuren laad je jouw accu vol met gratis stroom en tijdens de daluren verbruik je de stroom zelf waardoor je het niet meer in hoeft te kopen, of verkoop jij het aan jouw energieleverancier als je het zelf niet nodig hebt op dat moment.

De accu kan ook dienen als noodstroomvoorziening. Als de elektriciteit in de buurt uitvalt, ben jij de enige die stroom heeft. 

Een thuisbatterij kan de stroom enkele dagen opslaan. Het is dus niet zo dat je de stroom opgewekt in de zomer, in de winter kunt gebruiken. Het is wel zo dat je de stroom die je overdag opwekt, in de avond weer kunt gebruiken. Dit gaat ook op in de winter.

Anno 2024 is er geen subsidie beschikbaar voor de thuisbatterij. Wellicht komt dit als de saldering volledig is afgeschaft. Hiervoor zijn we afhankelijk van de besluiten van de overheid.

Volledig onafhankelijk met een thuisbatterij?

In ons klimaat is het lastig om helemaal onafhankelijk worden. November tot februari zijn de meest problematische maanden. De thuisbatterij kan niet voldoende opgeladen worden door zonnepanelen omdat die te weinig capaciteit leveren.

Maar is de aanschaf van een thuisbatterij dan nog wel de moeite waard? Het antwoord is ja! Vooral wanneer de energieprijzen pieken. Je kunt je energierekening verlagen en je zelfredzaamheid verhogen door een thuisaccu voor je zonnepanelen te installeren. In feite is het een slimme investering die je uiteindelijk op de lange duur terugbetaalt.

De opgewekte energie in de zomer kun je niet gebruiken in de winter. Daardoor bepaalt het klimaat en de capaciteit van de zonnepanelen meer de onafhankelijkheid dan de capaciteit van de thuisbatterij.

Vooral in de winter is het lastig om genoeg energie op te wekken. Het zou kunnen werken als je heel zuinig bent met je energiegebruik en andere opwekkingsmethoden gebruikt die niet afhankelijk zijn van de zon, zoals een kleine windmolen.

Kan een elektrische auto gebruikt worden als thuisbatterij?

De accu in een elektrische auto kan gebruikt worden als buffer om ongebruikte energie op te slaan. Net als een thuisbatterij kan deze opgeslagen energie later voor huishoudelijke doeleinden gebruikt worden.

Met vehicle-to-grid (V2G) of vehicle-to-everything (V2X) technologie kunnen elektrische auto’s als buffer dienen om stroom te leveren. De vraag naar elektrische auto’s is de laatste paar jaar sterk toegenomen. Omdat we geleidelijk maar zeker een groen land aan het worden zijn, met aandacht voor energiebesparing en duurzaamheid.

Elektromakers geeft je deskundig advies over de mogelijkheden om de accu van je elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken. Zo leer je hoe je je accu moet opladen en ontladen, hoe je je accu moet onderhouden, en hoe je het meeste uit je elektrische auto als thuisbatterij kunt halen. Tot op heden zijn er weinig auto’s op de Nederlandse markt die daadwerkelijk hun energie terug kunnen geven aan het net. 

Thuisbatterij van ElektroMakers

Voor de beste accu systemen van goede kwaliteit kies je een installateur die verstand van zaken heeft! Wij leggen je graag uit wat de beste oplossing is voor jouw situatie. Als dé duurzame installateur in de provincie Zeeland, nemen wij veel werk uit handen en lopen alles met je door van begin tot eind. Wij bekijken samen met jou het totale plaatje: wat is het huidige verbruik, wat zijn de (toekomst)wensen, wat is het uiteindelijke doel? In tegenstelling tot sommige andere bedrijven, hechten wij veel waarde aan persoonlijk contact. We komen dan ook graag bij je langs voor een eerlijk en goed advies.

thuis accu

Natuurlijk ben je benieuwd naar de mogelijkheden!