1 mei 2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen

Zonnepanelen
terugleverkosten bij zonnepanelen

Steeds meer energieleveranciers gaan kosten rekenen voor teruggeleverde stroom. Door de salderingsregeling, hebben steeds meer huishoudens zonnepanelen op het dak van hun woning. Maar de salderingsregeling is voor de energiemaatschappijen best duur. Hierdoor rekenen steeds meer leveranciers terugleverkosten bij zonnepanelen. Kun je deze kosten ontwijken? Ja! En wanneer krijg je ermee te maken? In deze blog leggen we uit wat terugleverkosten bij zonnepanelen zijn en hoe je deze kosten kunt voorkomen.

Veranderende regelgeving

Op zonnige momenten is er een overschot aan stroom in Nederland. De stroomprijs wordt dan negatief en dit kost je energieleverancier geld. Onder andere Vandebron en Eneco hebben besloten deze kosten neer te leggen bij haar klanten. Dit besluit is niet onverwacht in het licht van recente ontwikkelingen. De terugleververgoeding dalen namelijk al langere tijd. Daarnaast blijft de salderingsregeling voorlopig bestaan. Kortom, terugleveren wordt aangepakt. Direct gebruiken, of lokaal opslaan, wordt het nieuwe normaal.

Terugleveren en salderen

Op het moment dat de zon schijnt wekken je zonnepanelen stroom op. Gebruik je de stroom niet direct? Dan heb je dus een overschot aan stroom. Deze extra stroom gaat dan terug het stroomnet op, eigenlijk verkoop je het aan je leverancier. Daar krijg je een vergoeding voor: de terugleververgoeding. Deze vergoeding ontvang je meestal pas aan het eind van je contract. Dat heet salderen.

Salderingsregeling

Eenmaal per jaar kijkt je leverancier hoeveel stroom je hebt verbruikt en hoeveel je hebt opgewekt. Dit wordt met elkaar verrekend. Is het verschil in jou voordeel? Dan ontvang je de terugleververgoeding. Is het verschil negatief? Dan moet je bijbetalen aan je energieleverancier. Door deze regeling kun je stroom in de zomer opwekken, en wegstrepen tegen je verbruik in de winter. Deze regeling heeft veel mensen gemotiveerd om zonnepanelen aan te schaffen

Wat zijn terugleverkosten

Terugleverkosten betaal je als je zelf elektriciteit opwekt. Als de zon schijnt, wekken je zonnepanelen stroom op die je dan direct kunt gebruiken. Er is sprake van teruglevering op het moment dat jouw panelen meer stroom opwekken dan dat je in je huishouden verbruikt. De hoeveelheid stroom die je niet direct gebruikt, lever je terug aan het net. Op dit moment gaat de teller voor teruglevering lopen. Hiervoor betaal je dus kosten.

Waarom terugleverkosten bij zonnepanelen

Steeds meer energieleveranciers brengen terugleverkosten in rekening, omdat de salderingsregeling blijft bestaan. Doordat steeds meer mensen zonnepanelen hebben en zelf stroom opwekken, wordt er steeds meer stroom terug gegeven aan het stroomnet. Hierdoor raakt het stroomnet overbelast. Door het overbelaste stroomnet maken energieleveranciers hoge kosten. Om de kosten te beperken, rekenen energieleveranciers de kosten door aan hun klanten met zonnepanelen. Daarnaast willen energieleveranciers het direct gebruiken van zelf opgewekte stroom stimuleren. Dit is alleen het geval voor zonnepaneelbezitters met een vast of variabel contract.

Hoeveel terugleverkosten moet ik betalen?

De hoogte van de terugleverkosten wordt berekend op basis van de totale hoeveelheid elektriciteit (kWh’s) die wordt gesaldeerd met je stroom verbruik. En op basis van de hoeveelheid stroom die je als overschot hebt, die je dus netto teruglevert. De tarieven die je moet betalen verschilt per energieleverancier.

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Ja, zonnepanelen zijn nog rendabel. Je betaalt immers alleen over teruggeleverde stroom. Terugleveren wordt dus minder aantrekkelijk. De stroom die je zelf direct verbruikt blijft net zo zowel groen als gratis als het altijd al was. Je verdient je zonnepanelen straks sneller terug als je meer stroom verbruikt wanneer de zon schijnt. Daarnaast komen zonnepanelen in aanmerking voor subsidie waardoor de aanschafkosten worden verlaagd en de terugverdientijd verkort!

Hoe voorkom ik terugleverkosten?

Door al je zonnestroom direct op te maken. Ja, ook op donderdagmiddag als je aan het werk bent. En dat telt aardig op. Eén zonnepaneel levert snel 300 Watt per uur op als de zon schijnt. Als je er 10 hebt moet je dus 3 kW per uur verbruiken om niet terug te leveren. Dat is best veel. Je telefoon opladen of een wasje draaien helpt natuurlijk, maar is niet voldoende. Ben je zelf niet thuis overdag om de apparaten aan te zetten? Sommige huishoudelijke apparaten kun je aansluiten op het internet en met en app op je telefoon bedienen. Je kunt met een timer instellen hoe laat je vaatwasser of bijvoorbeeld de wasmachine aangaat. Dus, terugleverkosten bij zonnepanelen: hoe voorkom ik ze? Hier zijn een aantal ideeën voor je op een rijtje gezet:

Airconditioning

Koop een airco. Niet zo’n mobiele, maar een echte grote split-unit die ook kan verwarmen. In je zomer koel je je huis gratis en duurzaam, terwijl je in de winter de voordelen van een airco als warmtepomp hebt. De airco heeft zijn naam tegen, maar verwarmen met een airco is een stuk goedkoper dan met aardgas. En, als je groene stroom hebt, nog veel duurzamer ook.

Lees hier meer over verwarmen en koelen met een airco. Ons zusterbedrijf Warmtemakers is gecertificeerd en gespecialiseerd in al uw warmtevragen.

Boiler

en zonneboiler, airco of (hybride) warmtepomp is ideaal in combinatie met zonnepanelen. Een boilervat kun je namelijk gebruiken als een soort thuisbatterij, je warmt water op als de zon schijnt en gebruikt het op een later moment. Je voorkomt zo terugleverkosten en bespaart nog gas ook. Je hoeft je cv-ketel namelijk niet meer voor warm water te gebruiken. Stel dat je hier een voordeel van €40* per maand mee haalt, dan heb je een boiler van €1000 na 2 jaar al terugverdiend. Elektromakers heeft oplossingen beschikbaar  om dit proces te versnellen door elk restje zonnestroom automatisch in je boiler te stoppen.

€40 is berekend op 15m3 gas per maand en terugleverkosten tussen de 10 en 20 euro.

Thuisbatterij

Thuisbatterijen klinken als iets van de toekomst maar ze zijn er al. Nu de salderingsregeling op de schop gaat, wordt het zeer interessant om uw energie zelf op te slaan en te gebruiken op het moment dat de zon niet meer (voldoende) schijnt om in uw eigen energiebehoefte te voorzien. Je zult direct besparen op de steeds hoger wordende energiekosten en zo je investering terugverdienen. Dus op de vraag: terugleverkosten bij zonnepanelen: hoe voorkom ik ze? Heb je nu een goed antwoord. Met thuisaccu’s bedwing je op een slimme manier de terugleverkosten bij zonnepanelen. 

Laadpalen

Misschien wel de meest logische optie. Je moet natuurlijk dan alleen wel een elektrische auto hebben. Als je dat hebt in combinatie met zonnepanelen, dan móét je echt een laadpaal nemen. Je ontlast het stroomnet, betaalt zelf geen terugleverkosten en rijdt groener dan groen. Bovendien kunnen veel auto’s als thuisbatterij fungeren. Zo kun je als je niet hoeft te rijden je stroom later alsnog gebruiken.

Positionering zonnepanelen

De ligging van zonnepanelen heeft zeker invloed op het aantal kilowattuur dat je teruglevert. Zonnepanelen gericht op het zuiden vangen de meeste zonnestralen en geven dus het meeste stroom. Als je bijvoorbeeld veel stroom in de ochtend gebruikt dan is het een betere optie om de zonnepanelen op een schuin, als het mogelijk is, te richten op het oosten. Verbruik je juist veel stroom op het midden van de dag, dan is het een goede optie om je zonnepanelen op een schuin dak in de oost-west ligging te richten. Daarnaast zijn zonnepanelen gericht op het westen efficiënt als je aan het einde van de middag veel stroom verbruikt. Door deze optie gebruik je het meeste stroom direct, waardoor het terugleveren van stroom wordt beperkt. Voor zonnepanelen op een plat dak kun je ook rekening houden met de richting en het moment wanneer je het meeste stroom verbruikt. 

Zodra zonnepanelen op 1 orientatie liggen, dan wordt er op 1 moment van de dag heel veel stroom opgewekt en is lastiger om op dat moment die energie te managen. Beter is om zonnepanelen in meerdere windrichtingen te leggen, zodat er over de hele dag opwek is.