Een andere optie is om te kiezen voor een laadpaal met Load balancing. Deze functie zorgt ervoor dat er geen overbelasting van het stroomnetwerk ontstaat. Load balancing kan op twee manieren: statisch óf dynamisch. Eigenlijk is load balancing niets anders dan de techniek om stroom te verdelen over het netwerk om overbelasting te voorkomen.
Bij Statische Load balancing wordt het maximale vermogen ingesteld in de laadpaal. Er wordt dan rekening gehouden met de capaciteit van de bestaande aansluiting.
Bij Dynamische Load balancing wordt er automatisch gemeten hoeveel stroom alle afzonderlijke apparaten in huis verbruiken. Wordt er veel stroom gebruikt in huis, dan zorgt Dynamische Load balancing ervoor dat de laadpaal tijdelijk minder stroom gebruikt. Het opladen van de auto gaat dan iets langzamer of wordt even helemaal stopgezet. Zodra er minder stroom wordt gebruikt (bijvoorbeeld ’s nachts), gebruikt de laadpaal meer stroom en laadt de auto juist weer sneller op.
Kortom: Dynamische Load balancing is een techniek die ervoor zorgt dat het stroomnetwerk in de woning, kantoor of ander gebouw niet overbelast raakt.
Deze functie meet elke seconde de belasting van het stroomnetwerk en stemt daar de laadsnelheid van de laadpaal op af.
Een laadpaal met Dynamic Load balancing heeft als extra voordeel dat de capaciteit in de meterkast niet vergroot hoeft te worden.
Dynamisch Load balancing kan zowel voor de particulier als zakelijke klant worden ingezet.