Er is veel discussie over het wel of niet toepassen van een aardlekschakelaar in combinatie met een omvormer. We horen veel installateurs beweren dat dat altijd moet. Dat is volstrekte onzin.
Een aardlekschakelaar is een aanvullende beveiliging, die levende have, waaronder mens en dier, beschermd tegen elektrische schok, niet tegen overbelasting of kortsluiting.
Eindgroepen met verlichting en wandcontactdozen in een woning moet je achter een aardlekschakelaar plaatsen. Een omvormer behoort tot de “vaste” installatie. Daar zit geen stekker aan.
Voorheen mocht een installatie conform de NPR5310:2015 een kleinere installatie met zonnepanelen (kleiner dan 600W) via een stekker aansluiten op een stopcontact. Dan moet dit stopcontact wel gemonteerd zijn achter een aardlekschakelaar, want iemand kan ook een ander apparaat zoals een stofzuiger of verlengdoos op aan sluiten.
Sinds de invoering van de NEN1010 editie 2015 is het verplicht om omvormers vast aan te sluiten op een eigen eindgroep. Dus geen stekker toepassen en dan is het toepassen van een aardlekschakelaar niet meer nodig, want dan is de installatie immers rechtstreeks verbonden met de meterkast en is er geen aanvullende beveiliging nodig.
We komen wel situaties tegen, waar de aarding niet optimaal werkt. Bijvoorbeeld als de aardpen in de meterkast minder diep of onvoldoende aarde maakt. We passen dan vaak juist wel een aardlek toe, namelijk een 100mA of zelfs een 300mA variant. De normale 30mA is vaak ongeschikt, omdat bij veel omvormers een lekstroom genereren, waarbij de aardlek er alsnog en onbedoeld uitvliegt. De installatie kan maandenlang prima functioneren, en na bijvoorbeeld een vochtige periode, schakelt de aardlek alsnog af. En dat is zonde, want dat heb je dan vaak niet in de gaten, en functioneren je zonnepanelen niet.
Als je een aardlekschakelaar gebruikt, pas dan altijd het type B toe. Type A is niet bestand tegen lekkende vlakke DC stromen, die omvormers produceren. Type A aardlekbeveiligingen zijn gevoelig voor wissel en/of pulserende gelijkstromen, terwijl type B ook vlakke DC stromen detecteert. We komen ook nog veel het type AC tegen. Deze is bedoelt voor zuiver sinusvormige wisselstromen. Deze wisselstromen komen we anno nu met al onze telefoonladers, smart tv’s, niet meer tegen. Dit type reageert zeer onvoorspelbaar en mag absoluut niet meer worden toegepast.