2 februari 2021

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen

Jij laat toch ook ieder jaar je CV ketel onderhouden? Waarom doe je dat dan niet bij je zonnepanelen?  Of durf jij niet het dak op? Onderhoud zonnepanelen stelt niet zo veel voor, ze hebben relatief weinig onderhoud nodig. Toch is het belangrijk om ze eenmaal per jaar eens even grondig te controleren en schoon te maken. Zo weet je zeker dat je zonnepanelen optimaal rendabel blijven. Of kijk je liever naar vuile panelen op je dak? 

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je dit het beste doet. Onderhoud zonnepanelen is tamelijk eenvoudig, maar wel enorm belangrijk. 

Onderhoud zonnepanelen is eenvoudig

Het meeste vuil wat zich op zonnepanelen bevindt, wordt weggespoeld door de regen en sneeuwval. Hierom kun je zonnepanelen vrijwel onderhoudsvrij noemen. Om er echter voor te zorgen dat de zonnepanelen optimaal werken, is het een keer per jaar nodig de panelen na te kijken op bijvoorbeeld de aanwezigheid van bladeren, mos, takken of vogelpoep op en rondom de panelen. Veel vuil blijft op de onderrand van de panelen liggen. En wat dacht je van groene aanslag? Een klein vies laagje veroorzaakt dat je paneel tientallen procenten het minder doen. En dat is zonde!

Als dit het geval is, kun je ze schoonmaken. Dat kun je laten doen door een professionele glazenwasser, maar je kunt ook zelf aan de slag: tenzij je hoogtevrees hebt of niet de juiste spullen hebt om het echt goed uit te voeren.

Bij het onderhoud van zonnepanelen maak je gebruik van water zonder schoonmaakmiddel en een zachte doek, borstel of spons. Als je schoonmaakmiddel gebruikt, kan dit leiden tot strepen op de zonnepanelen die de straling van de zon kunnen weerkaatsen. Dat leidt tot het tegenovergestelde effect, namelijk dat het rendement verder wordt vermindert. Gebruik geen schuurspons om de panelen schoon te maken, omdat deze krassen kan veroorzaken.

Mocht je het onderhoud serieus willen aanpakken, dan kunnen wij je helpen. De kosten zijn lager dan je verlies in rendement!

onderhoud zonnepanelen

Professioneel onderhoud

Ga je toch niet liever zelf het dak op? Dan kun je het beste even contact met ons opnemen. Elektromakers bezit over de juiste materialen, kennis en ervaring.

Wij beschikken over een autonome robot, die zonnepanelen op lastige plekken kan schoonmaken. Dit doen we middels water, speciaal schoonmaakmiddel, een roterende borstel en een trekker, die het vuil van de zonnepanelen weghaalt. De robot kan met een volle accu installaties schoonmaken tot 100m². Daarmee is het apparaat vooral geschikt voor op grote oppervlakken. Wij gebruiken geen standaard leidingwater, omdat daar behoorlijk wat kalk in zit, daarom gebruiken wij osmosewater, zodat er geen strepen of kalkresten achterblijven op je panelen.

Technisch onderhoud

Naast het schoonmaken is het ook belangrijk dat je één keer per twee jaar voorziet in het technische onderhoud van de zonnepanelen. In dit geval kun je het beste Elektromakers laten komen. Bij de technische controle kijken wij naar de kabels, koppelstukken en de omvormer om te controleren of deze nog goed werken. Ook worden de zonnepanelen nagekeken op eventuele paneelbreuken. Wel zo veilig!

Wij bieden bij iedere nieuwe installatie, de mogelijkheid aan, om voor een periodieke controle een onderhoudscontract af te sluiten. Zo behoud je op eenvoudige wijze de levensduur en het maximale rendement. Je hebt er verder geen omkijken meer naar.

Ook wanneer je van plan bent om te gaan verhuizen is het slim om je zonnepanelen goed te blijven onderhouden. Je kunt ze namelijk meenemen naar je nieuwe woning.

Deel dit bericht