3 januari 2021

Is er toekomst na het salderen?

Financiën

De saldering loopt tot 2023, heeft demissionair minister Eric Wiebes gezegd. Maar wat leveren mijn zonnepanelen daarna nog op? Salderen betekent dat je voor ieder terug geleverd kilowattuur exact hetzelfde terugkrijgt als je betaald (inclusief alle belastingen). Deze salderingswet loopt tot 2023 en wordt dan langzaam afgebouwd tot 2031. Zijn je zonnepanelen daarna waardeloos? Is er toekomst na het salderen? 

Zonder de saldering krijgt u voor ieder terug geleverd kilowattuur niet meer de volle €0,20, maar nog slechts een ‘kaal’ tarief van ongeveer €0,06. Het lijkt er dus op dat het financieel rendement straks bijna 75% terug loopt. Bedragen zijn natuurlijk afhankelijk van je afgesproken prijzen met je energieleverancier.

Gelukkig is de realiteit anders! 

Stel, je zonnepanelen leveren per jaar 3600 kWh en er slechts 1800 kWh terug geleverd. Die andere helft wordt direct verbruikt in de woning. Deze energie is niet verloren want iedere kWh die je zelf gebruikt van de zonne-energie hoef je niet te kopen van de energiemaatschappij. Met ieder zelf-verbruikt kWh bespaar je dus de volle €0,20.

is er toekomst na het salderen

Dat betekent dat ongeveer de helft van ons financiële rendement onaantastbaar is! De andere helft moeten we beter gaan inzetten. Apparaten die veel stroom gebruiken kunnen we overdag laten draaien zodat er minder zonne-energie wordt terug geleverd, en als we er alles aan gedaan hebben onze ‘zelf-consumptie’ te maximaliseren kunnen we ook nog een deel opslaan in accu’s zodat we ook ’s nachts nog steeds zonne-energie consumeren ipv duur ingekochte energie van de energieleverancier. Berekeningen en testen laten zien dat een gemiddeld gezin met een 5 kWh accu nog slechts 20% van de totaal opgewekte zonne-energie per jaar terug levert. In dat geval loopt het financiële rendement nog geen 15% terug als de saldering straks stopt. Het lijkt er op dat de zonnepanelen bezitter een zonnige toekomst tegemoet gaat… Dus terugkomend op je vraag: Is er toekomst na het salderen? Ja, dus!

Elektromakers doet dit door middel van gebruik te maken van domotica. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.