5 januari 2021

Zonnepanelen leveren minder op met slimme meter

Financiën

Op de jaarafrekening van uw energieleverancier staat er bij de hoeveelheid ’terug geleverde stroom’ meestal een lager getal dan de panelen hebben opgewekt volgens je omvormer of monitoring app. Hoe komt dat dan? Zonnepanelen leveren minder op met slimme meter? Dit zijn veel gestelde vragen. Deze mensen maken de klassieke denkfout dat de slimme meter de opbrengst van de zonnepanelen weergeeft. Hieronder leggen wij uit hoe het zit.

Meten is weten! Maar welke meter meet wat(t)?

De omvormer meet de hoeveelheid energie in kWh die de zonnepanelen opbrengen en naar de meterkast sturen. De Slimme meter meet de hoeveelheid Energie die u inkoopt of terug levert naar je energieleverancier.

Waar zit dan het verschil?

Je omvormer is aangesloten op je groepenkast. De opgewekte energie zal eerst geleverd worden aan al je apparaten die in je huis aan staan. Het overschot lever je terug het net in. Dat laatste getal is wel terug af te lezen op je meter.

Is er energie tekort om alle apparaten van stroom te voorzien, dan wordt het restant ingekocht en begint de inkoop-teller op de slimme meter te lopen.

Er wordt dus een deel van de opgewekte energie direct in huis verbruikt. Hoeveel dat is, is een eenvoudige rekensom: De productie van de zonne-energie volgens de omvormer min de terug geleverde energie volgens de slimme meter is uw eigen verbruik.

Hieronder een grafiek van een standaard huisinstallatie. 12 panelen met een vermogen van 320Wp in de zomermaand Juli van vorig jaar. De groene balken geven de daadwerkelijk opgewekte vermogen weer, die de zonnepanelen hebben opgewekt per dag. De rode balken geven het verbruik van de huisinstallatie in totaliteit weer. De blauwe geven de hoeveelheid energie die de zonnepanelen hebben geleverd aan de op dat moment benodigde energie in dat huis weer. 

De conclusie is dat de installatie een productie heeft gehad van ruim 755kWh, met een totaal eigen verbruik van 341 kWh. Van de opbrengst is 186kWh in het huis blijven “hangen”. Deze energie heeft de slimme meter nooit geregistreerd. De slimme meter heeft op in deze maand dus netto 567 kWh verkocht en 155 kWh ingekocht, deze 2 laatste getallen zijn terug te vinden op de slimme meter.

Deze installatie heeft dus netto 567 minus 155 is 412 kWh verkocht aan de energiemaatschappij. Kleine kanttekening is natuurlijk, dat deze energie in de donkere maanden weer nodig is, terwijl de panelen niet zo veel meer opbrengen. Hieronder de grafiek van dezelfde installatie over datzelfde jaar.

De eindconclusie is dus dat deze installatie 5.63 MWh (= 5630 kWh) heeft opgewekt, terwijl ze 4.02 MWh hadden verbruikt. Er is van de opgewekte zonne-energie kennelijk 1510 kWh in de installatie voor eigen gebruik blijven “zitten”. Op de slimme meter staat dat deze klant 4.13 MWh heeft verkocht en 2.51 MWh heeft ingekocht. Netto staat op de eindafrekening dat deze mensen netto 4130 – 2510 = 1620 kWh hebben verkocht. Dit resulteert dus in een een negatief bedrag op deze factuur. Zij kregen geld terug. 

opbrengst per jaar

Levert die zelf verbruikte energie dan niets op?

Voor de zelf-verbruikte energie krijg je niets terug van de leverancier. Echter hoef je voor ieder kilowattuur zonne-energie dat je zelf verbruik ook geen energie in te kopen van deze leverancier. Wanneer de saldering wordt afgebouwd, zijn dus juist de zonne-energie killowatturen die je zelf gebruikt het meeste waard.

Je zal ook zien dat de hoeveelheid ingekochte kWh’s, na de installatie van je zonnepanelen omlaag gaat. Tel deze op bij de terug geleverde kWh’s op de slimme meter en je komt weer uit bij het getal dat de omvormer als opbrengst weergeeft. Dus terugkomend op de stelling: “Zonnepanelen leveren minder op met slimme meter”, is dus absoluut niet waar. Het is een kwestie van goed de getallen aflezen. 

De conclusie die we dus kunnen trekken op de vraag: “Zonnepanelen leveren minder op met slimme meter” is niet terecht.

Kortom: de opbrengst die de omvormer of de monitoring-app weergeeft klopt echt! De rest van het rekenwerk is aan jou! Vind je dit wat omslachtig of kom je er niet uit, neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp