15 november 2020

Zijn mijn zonnepanelen wel goed geïnstalleerd?

Zonnepanelen

Zonnepanelen keuring

Zijn mijn zonnepanelen wel goed geïnstalleerd? Dit is een goede vraag, die je je wellicht afvraagt. Je panelen worden binnen enkele uren op je dak geplaatst, na jou moesten de monteurs snel naar een tweede adres op dezelfde dag. Kan dat inderdaad zo snel? En is dat dan wel goed gebeurd?

Heb jij wel een rapport gekregen bij de oplevering? Hebben ze alles wel gecontroleerd? Heb je ook uitleg gekregen? Wat ga je nu overleggen aan je verzekering?

” Je vraagt jezelf daarom af: zijn mijn zonnepanelen wel goed geïnstalleerd? ” 

Dit zijn allemaal terechte vragen. Met een PV keuring controleren wij of je systeem volgens de geldende normen, gemonteerd en geïnstalleerd is. Daarnaast controleren wij de bouwkundige- en veiligheidsaspecten alsmede de energetische prestaties van je PV Zonnestroomsysteem.

Tijdens de opname en meting wordt samen met je het hele PV-systeem doorgenomen. Mocht je al de beschikking hebben over documenten van je PV-systeem, dan is dat handig om dat door te nemen met onze inspecteur. Hij of zij zorgt er voor dat je een certificaat krijgt, wat je kan overleggen aan je verzekering. Dat verzekert je, dat je zonnepanelen ook echt verzekerd zijn.

Klik hier voor een interessant artikel van de Consumentenbond.

Wij letten daarbij met name op zaken zoals positie van de panelen, de gebruikte materialen, bevestiging, bekabeling, invoer, meterkast en omvormer. Daarnaast worden de zoninstraling en opbrengsten van je systeem gemeten en gecontroleerd. Wanneer deze metingen ertoe aanleiding geven, wordt met behulp van een warmtebeeld camera foto’s gemaakt van je panelen. Ook wordt er aandacht besteed aan de door de installateur verstrekte documentatie, berekeningen en tekeningen, materiaalspecificaties en fabrieks-testrapporten.

zonnepanelen keuring

Vervolgens zal de inspecteur op kantoor de gegevens uitwerken. Het opleverrapport wordt vastgesteld. Bij een goedgekeurd systeem zal dit samen met een oplevercertificaat aan je opgeleverd worden. Dit document kan je opsturen naar je verzekeraar. Je premie zal daardoor een stuk lager uitvallen. 

Dus op je terechte vraag “zijn mijn zonnepanelen wel goed geïnstalleerd?” krijg je ook een helder en onderbouwd antwoord.

Met de aanschaf van een PV-zonnestroomsysteem is vaak veel spaargeld gemoeid. Je bent er van uitgegaan dat met de verwachte opbrengsten je systeem binnen afzienbare tijd  terugverdienen. Vaak wordt er een korte installatiegarantie afgegeven. 

Mocht er iets niet goed zijn, dan kan je daarop de installateur op aanspreken. Je mag verwachten dat je zonnepanelen goed en veilig zijn. 

De kenmerken van een zonnepanelen keuring:

  1. De keuring is gericht op je gehele PV-installatie en gaat ook in op de bouwkundige- en veiligheidsaspecten, de prestaties, de garantie en revisiegegevens;
  2. Bij de inspectie wordt eventueel gebruik gemaakt van een warmtebeeld camera of drone om infrarood foto’s te maken. 
  3. Je krijgt van ons een rapport waarin op duidelijke manier uiteengezet wordt hoe je systeem werkt en wat verder onze bevindingen zijn;
  4. Je krijgt van ons een certificaat; dit certificaat garandeert het kwaliteitsniveau van de oplevering;
  5. Desgewenst is de rapportage te gebruiken als uitgangspunt voor systeem optimalisatie alsmede voor garantie- en opleverafhandelingen.

Neem direct contact op voor meer informatie of vraag vandaag nog een advies aan !

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp