4 juni 2024

Waarom een thuisbatterij nu wel interessant wordt

Nieuws

Als eigenaar van zonnepanelen kan het je niet zijn ontgaan; er is een terugleververgoeding in het leven geroepen met gevolgen voor bijna iedereen met zonnepanelen. Iedere energieleverancier geeft zijn eigen invulling aan deze vergoeding, maar ze zijn er inmiddels allemaal al mee begonnen. Om minder afhankelijk te worden van je energieleverancier kun je meer stroom direct verbruiken op het moment van opwekken of nadenken over een thuisbatterij, want die wordt nu wel heel interessant.

Laten we eerst helder krijgen wanneer je extra moet betalen en wanneer niet. De stroom die je opwekt en niet meteen gebruikt, wordt teruggeleverd aan het net. Dit is de stroom waar je de nieuw geïntroduceerde vergoedingen over moet betalen. Wek je stroom op en verbruik je dit op hetzelfde moment nog? Over die stroom betaal je niks extra’s. Deze stroom lever je namelijk niet terug aan het net en blijft binnen jouw eigen woning.

Ja! Dat kan zeker helpen om de terugleververgoeding te ontlopen, maar in de praktijk is de kans erg klein dat je jouw elektrische auto overdag kunt opladen omdat je er dan waarschijnlijk mee onderweg bent. Meer direct verbruik in huishoudelijke apparaten is vaak wel mogelijk, maar je verbruikt daar niet zoveel stroom mee dat je al jouw opwek meteen opmaakt. Zeker niet als je wat overcapaciteit op je dak hebt liggen, ofwel je wekt op jaarbasis meer stroom op dan je verbruikt.

Onbalans in jouw energievraag op een dag

In deze figuur zie je goed waar het misgaat met jouw energie op een dag, er is namelijk een onbalans in energievraag en energieaanbod.

infographic thuisbatterij elektromakers liggend

Rode en groene lijn: jouw opwek en verbruik

De groene lijn geeft aan op welke momenten jouw zonnepanelen stroom opwekken, de piek hiervan zit in de middag als de zon schijnt. De rode lijn geeft jouw stroomverbruik gedurende de dag aan, deze piek zit in de avond met een kleinere piek in de ochtend.

Deze groene en rode pieken komen niet overeen met elkaar. Wat er nu gebeurt is dus dat je overdag stroom opwekt en het merendeel meteen weer teruglevert aan het net, tegen betaling van de terugleververgoeding. Terwijl je diezelfde stroom in de avond weer in moet kopen tegen het normale tarief van je energieleverancier.

Rode en groene vlak: jouw direct verbruik en terug-levering (of opbrengst)

In het midden van de figuur zie je hoe opwek en verbruik elkaar ontmoeten, dit is het rood gearceerde deel. Dit deel verbruik je direct op het moment van opwek en hier betaal je niks extra’s voor omdat deze stroom jouw woning niet verlaat.

Het groene vlak boven het rood gearceerde vlak is alle stroom die je opwekt en niet meteen gebruikt. Dit lever je terug aan het net en hierover betaal je terugleverkosten. Met een thuisbatterij zet je dit groene vlak om van kosten naar opbrengst in euro’s.

Rode vlak: jouw avondverbruik

Het achterste rode vlak is jouw verbruik in de avond. Heb je geen thuisbatterij? Dan koop je deze stroom in bij jouw energieleverancier. Heb je wel een thuisbatterij? Dan gebruik je jouw eigen gratis stroom die je in de middag zelf hebt opgewekt en opgeslagen.

Hoe wordt het groene vlak opbrengst in euro’s?

Met een thuisbatterij! Zonder thuisbatterij betaal je eigenlijk twee keer op één dag aan je energieleverancier; eerst betaal je om de stroom terug te mogen leveren en later betaal je weer om stroom in te kopen.

Met een thuisbatterij koop je hoogstens nog wat energie in de ochtend in als jouw thuisbatterij leeg is, maar je zult nog maar minimaal energie inkopen en voorkomt dat je twee keer per dag aan je energieleverancier betaalt.

Is de thuisbatterij al interessant?

  • De thuisbatterij is om meerdere redenen interessant. Allereerst is het fijn dat je onafhankelijker bent van je energieleverancier. Als ze in de toekomst weer met een nieuwe extra kostenpost komen, ontspring jij de dans waarschijnlijk.
  • Omdat je nu moet betalen voor het terugleveren en het inkopen van stroom, verdien je de investering van een thuisbatterij ook sneller terug.
  • Veel mensen denken dat een thuisbatterij niet interessant is omdat je de stroom die je in de zomer opwekt niet kunt bewaren tot aan de winter, maar dat is helemaal geen probleem. Je vangt de pieken van zomer en winter misschien niet op, maar de pieken van één dag vang je wel op.

Zelf een thuisbatterij kopen of meer informatie?

We helpen je graag. ElektroMakers is helemaal thuis in de wereld van thuisaccu’s. We geven je aan huis een eerlijk en passend advies voor jouw situatie. Zoals het hoort, vinden wij bij ElektroMakers.