ElektroMakers

Energieopslag thuis: heeft dit de toekomst?

Energieopslag thuis: heeft dit de toekomst?

Stel, je hebt zonnepanelen op je dak en je wilt met je zelfopgewekte energie het liefst volledig zelfvoorzienend zijn? Energieopslag thuis: heeft dit de toekomst? Met een thuisaccu is je huishouden minder afhankelijk van energieleveranciers. Maar is zo’n investering de moeite waard? In dit artikel duiken we voor jou in de wereld van thuisaccu’s en batterijen!

Thuisopslag met een accu of batterij

Zelf je energie opwekken en die vervolgens op een thuisacccu of batterij opslaan. Het klinkt logisch, maar hoe werkt dat? Voor een netgekoppeld zonnestroomsysteem meestal als volgt: je zonnepanelen wekken stroom op en een regelaar stuurt dit naar het apparaat dat op dat moment stroom nodig heeft. Wanneer er geen vraag naar stroom is, wordt deze op de accu opgeslagen voor later gebruik. Is de accu vol? Dan wordt de stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk. En doe je een apparaat aan terwijl er geen zonne-energie wordt opgewekt? Dan wordt de benodigde stroom uit de accu gehaald. Pas als de accu leeg is, haal je je stroom tegen het normale inkooptarief van het net.

Energieopslag thuis: heeft dit de toekomst?

De energie die je zelf opwekt, gebruik je vaak voor een groot gedeelte niet zelf. Deze lever je terug aan het elektriciteitsnet. Zo kunnen anderen jouw groene stroom gebruiken en wordt jouw terug geleverde stroom verrekend met je stroomverbruik. Dit heet salderen en hier krijg je een vergoeding voor. Je ontvangt een teruglevergoeding. De hoogte hangt af per energieleverancier. Als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd, zal je minder geld ontvangen voor de stroom die je terug levert aan het net. Met energieopslag thuis is het opslaan van je opgewekte energie een stuk aantrekkelijker. Tot die tijd loont het vanuit financieel oogpunt nauwelijks om je thuisaccu tijdens daluren op te laden en die stroom tijdens piekuren te gebruiken.

Zoveel kost een eigen energieopslag

Op dit moment hangt er aan thuisaccu’s nog een flink prijskaartje. De huidige Li-ion thuisaccu’s (Lithium accu’s) kosten zo’n €700 tot €1300 per kWh opslag, waarbij je met de accu’s die nu op de markt zijn tussen de 3 en 20,5 kWh kunt opslaan. Om je een idee te geven: een thuisbatterij van 3 kWh heeft een richtprijs van ongeveer € 4000, voor 14 kWh is dat zo’n € 10.000. De verwachting is dat de prijzen van thuisaccu’s de komende jaren verder dalen door verbeteringen in de technologie en bouw van thuisaccu’s.

Thuisopslag en elektriciteitsnetwerk

Op dit moment zijn er nog weinig producten die zorgen dat je helemaal ‘off the grid’ kan. De huidige thuisaccu’s kunnen de opgeslagen stroom niet langer dan enkele dagen opslaan, wat inhoudt dat je nog geen seizoenen kunt overbruggen. Het is dus niet mogelijk om de overproductie van de zomermaanden op te slaan, om het gebrek aan zonne-energie in de winterperiode te compenseren. Aan het net aangesloten zonnesystemen zijn wat dat betreft ook beter voor het milieu omdat je hiermee niet onnodig energie verliest.

Toepassing van de batterij

Hoe gaat dat dan in de praktijk? Een accu of batterij wordt vaak in een lege ruimte, zoals de garage, opgehangen. Een goede hoeveelheid opslagcapaciteit (aangegeven in kWh) voor Nederlandse woningen ligt rond de 5 kWh. De zonnestroom die overdag niet gebruikt wordt, wordt in de batterij opgeslagen en gebruikt op het moment dat er geen zonnestroom opgewekt wordt, bijvoorbeeld in de avond.

Met een accu van 5 kWh wordt er in de zomer vrijwel geen stroom van het elektriciteitsnet afgenomen. Waar een normale woning ongeveer 25% van zijn eigen zonnestroom direct gebruikt, zal een huishouden met een batterij per direct rond de 65% van zijn eigen stroom gebruiken. Dit komt voornamelijk, doordat de overtollige stroom overdag opgeslagen wordt en diezelfde avond gebruikt kan worden.

 

Nadelen van de accu

In de winter is er te weinig opwek om overdag elektriciteit op te slaan voor gebruik in de avond. Zijn accu’s dan de oplossing om te komen tot écht energie neutrale woningen, die gedurende het hele jaar in hun eigen energievoorziening kunnen voorzien? Om echt onafhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet heb je dus heel veel batterijen nodig. Daarnaast zijn er ook vraagstukken rond de milieu impact van batterijen. Sommige batterijen worden gemaakt met schaarse grondstoffen die slecht voor het milieu kunnen zijn als ze niet goed gerecycled of opgeruimd worden. Weer anderen werken op basis van een zoutoplossing: een zoutwater accu. Deze is gemaakt van materialen die ruimschoots in de natuur voorhanden zijn, en hebben daardoor een veel mindere impact op het milieu.

Opslaan van elektriciteit kost ook energie doordat een beetje energie, een paar procent, verloren gaat in het opslagproces. Er gaat dus ook wat zonnestroom verloren wanneer gebruik gemaakt wordt van een batterij. Dit is trouwens ook het geval als de zonnestroom over een grote afstand door het elektriciteitsnet getransporteerd moet worden.

De toekomst voor energieopslag thuis

Als de salderingsgregeling langer van kracht blijft, zullen energiepioniers blijven experimenteren met thuisaccu’s en alternatieve oplossingen voor energieopslag, zoals in elektrische auto’s of auto’s op waterstof. Op dit moment kan het thuis opslaan van zelfopgewekte energie financieel een interessante overweging zijn: de investering in een thuisaccu of batterij verdient zich terug. Maar het is absoluut de moeite waard om de ontwikkelingen op de voet te volgen. De kans is groot dat, zodra de salderingsregeling definitief stopt, de mogelijkheden voor particuliere energieopslag in een  nog grotere stroomversnelling raken!

Deel dit bericht

Mobiele versie afsluiten